Πώς να ελέγξω και να βρω εάν ένα αρχείο έχει ιό

Πώς να ελέγξετε και να βρείτε δωρεάν εάν ένα αρχείο είναι μολυσμένο από ιό

Πώς να ελέγξω και να βρω εάν ένα αρχείο έχει ιό

Όπως και εμείς, ίσως κατεβάζετε τακτικά προγράμματα και αρχεία από το διαδίκτυο. Βασίζεστε στο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και στον πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να αποτρέψετε την λήψη ιών, αλλά και για να σας προειδοποιήσει εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα ή να ανοίξετε ένα προσβλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι μολυσμένο. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς και οι σαρωτές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι τέλειοι, αν και έτσι εδώ σας παρουσιάζουμε ένα τρόπο για να ελέγξετε γρήγορα με βεβαιότητα αν ένα αρχείο περιέχει έναν ιό ή είναι ασφαλές στη χρήση.

Τι κάνουμε για να ελέγξουμε εάν ένα αρχείο έχει ιό

  1. Πηγαίνετε στην διεύθυνση: Virustotal.com
  2. Μεταφορτώστε το αρχείο σας (μέγεθος αρχείου μέχρι και 128 MB)
  3. Περιμένετε να αναλυθεί
  4. Ελέγξτε τα αποτελέσματα από πάνω από 50 σαρωτές ιών
Πώς να ελέγξω και να βρω εάν ένα αρχείο έχει ιό

Το Virustotal είναι ένας ιστότοπος που σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία μεγέθους έως και 128MB και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε πάνω από 50 σαρωτές για να ελέγξετε αν έχει κακόβουλο λογισμικό: ιούς, trojans, σκουλήκια και άλλα.

Οι μηχανές σάρωσης περιλαμβάνουν Bitdefender, Kaspersky, Avast, McAfee, Malwarebytes και πολλά άλλα ονόματα που θα έχετε ακούσει. Είναι λίγο σαν να έχετε όλα αυτά εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας χωρίς να χτυπήσετε την απόδοση, αν και θυμηθείτε ότι η σάρωση πολλών αρχείων είναι μια κουραστική δουλειά.

Το Virustotal βρίσκεται σε λειτουργία από το 2007, αλλά το 2012 αποκτήθηκε από την Google.

Όταν σαρώσατε ένα αρχείο, μπορείτε να δείτε πόσοι από τους κινητήρες ανίχνευσαν κάποιο πρόβλημα, ένα 'safe-o-meter' για γρήγορη μέτρηση εάν ένα αρχείο είναι ασφαλές και μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στις καρτέλες για να δείτε λεπτομερείς πληροφορίες όπως το όνομα του προϊόντος και της εταιρείας, τους αριθμούς έκδοσης, το αρχικό όνομα αρχείου και πολλά άλλα που πιθανώς δεν χρειάζεστε.

Εκτός από τους εγκαταστάτες προγραμμάτων και τα αρχεία υλικολογισμικού, μπορείτε να σαρώσετε οποιοδήποτε αρχείο, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων του Word, αρχείων PDF, βίντεο και εικόνων.

Για κοινά αρχεία, όπως εκτελέσιμα αρχεία (αρχεία .exe), πιθανότατα θα δείτε ένα αναδυόμενο παράθυρο που σας λέει ότι το αρχείο έχει ήδη αναλυθεί πρόσφατα. Μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Προβολή τελευταίας ανάλυσης" είτε - εάν η πιο πρόσφατη ημερομηνία ήταν πριν από μήνες - μπορείτε να κάνετε κλικ στο Reanalyse για να το ελέγξετε ξανά.

Πώς να ελέγξετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής να επισκεφθείτε

Πώς να ελέγξω και να βρω εάν ένα σιτε έχει ιό

Παρόλο που μια καλή σουίτα ασφαλείας στο Διαδίκτυο θα πρέπει να έχει ένα πρόσθετο προγράμματος περιήγησης και να σας προειδοποιεί εάν πρόκειται να επισκεφτείτε έναν μολυσμένο ιστότοπο (όπως και κάθε καλό πρόγραμμα περιήγησης ιστού), μπορείτε επίσης να σαρώσετε τις διευθύνσεις URL χρησιμοποιώντας το Virustotal για να ελέγξετε αν πραγματικά θα πρέπει να το αποφύγετε.

Απλώς κάντε κλικ στον σύνδεσμο URL για να αλλάξετε από τον προεπιλεγμένο σαρωτή αρχείων και επικολλήστε τη διεύθυνση URL που θέλετε να ελέγξετε. Εάν πληκτρολογείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει το πρόθεμα http: //.

Χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο - αλλά μεγαλύτερο - σύνολο εργαλείων σάρωσης, το Virustotal θα σας δείξει γρήγορα εάν ένας ιστότοπος είναι καθαρός ή όχι.

Εάν βλέπετε μια μοναδική απάντηση "Malware site" όταν κάθε άλλη μηχανή σάρωσης αναφέρει τον ιστότοπο ως καθαρό, είναι πιθανό να είναι ψευδές: μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής στη χρήση.

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας video

Σχόλια